
10 ting jeg skulle ønske jeg visste da jeg var 15 år
«Man lærer så lenge man lever», er det noe som heter. Her er det viktigste jeg har lært i løpet av de siste 15 årene.
1: Å bli likt av alle er ikke mulig
Da jeg var en liten gutt var jeg opptatt av at folk skulle like meg. Det har ført til at mange vil bruke ordet «snill» om meg. Det er for så vidt koselig at folk tenker at jeg er snill, men….
For det første er det ikke mulig å bli likt av alle. For det andre er det heller ikke noe å strebe etter.
Selv om vi alle i bunn og grunn er laget av de samme ingrediensene, finnes det ekstremt mange forskjellige personligheter i verden. Når man forsøker å bli godt likt av alle disse ulike personlighetene må man være flink til å tilpasse seg ulike situasjoner og mennesketyper. Man må justere meningene sine og sin egen fremtoning alt etter hvem man møter. Kanskje høres ikke det så problematisk ut, men denne metodikken kan skape problemer.
Man kan fort ende opp med å bli mer usikker på seg selv. Hva står du egentlig for? Hvilke meninger har du egentlig? Hvis man konstant tilpasser seg andre mennesker, kan man risikere å miste seg selv. Det vet jeg selv av erfaring.
Heller enn å bli likt av alle, er det viktigere å være den beste utgaven av seg selv så ofte som mulig. Å være autentisk, altså at man er seg selv, er også viktig.
2: Når man 18 er man ikke voksen
Denne er en klassiker. Gjennom ungdomsårene lengter man gjerne til den store 18-årsdagen. Man kan ta lappen, kjøpe øl på butikken og ta sine egne valg uten at noen kan blande seg inn.
Men 18-årsdagen er bare en dato. Den sier ingenting annet enn at man på papiret er myndig. I realiteten er det nå prosessen med å bli voksen virkelig begynner. For noen går denne prosessen raskt, for andre kan det ta lenger tid. Og noen blir rett og slett aldri voksen. Jeg er nok et sted midt i mellom.
3: Å gjøre feil er ikke farlig
Ok, la oss være ærlige – noen feil er mer alvorlige enn andre. Å ta livet av noen er for eksempel en «feil» jeg anser som farlig.
Men de aller fleste tabber, både små og store, er i den store sammenhengen ufarlig. Selv om feilen kan gi konsekvenser som gir ringvirkninger i lang tid, vil de meste gå over uten at livet er rasert for alltid.
Å være redd for å gjøre feil kan i noen tilfeller sette en demper på livets utfoldelse. Det kan føre til at man ikke tør å gripe muligheter som byr seg, eller at man kun velger de enkleste løsningene. Det reduserer personlig vekst og gir et smalere erfaringsgrunnlag, noe som kan by på utfordringer senere i livet. Da jeg var 15 skulle jeg ønske at jeg ikke var så redd for å gjøre feil hele tiden.
Ok, å tråkke på et bananskall kan faktisk være farlig.
4: Livet er utfordrende, og kommer alltid til å være det
Jeg føler meg ekstremt heldig som har hatt en trygg og lykkelig oppvekst. Men dette er dessverre ingen garantist mot utfordringer i livet.
Da jeg var 15 skulle jeg ønske at jeg visste, i større grad enn jeg gjorde, at livet kommer til å by på store utfordringer. Jeg skulle ønske jeg var forberedt på at psyken min ville forsøke å jobbe i mot meg. Samtidig skulle jeg ønske jeg visste at det alltid er lys i enden av tunnelen.
5: Nyheter kan ha dårlig påvirkning på helsen
Som journalist har jeg alltid vært opptatt av nyheter. Men jeg var ikke forberedt på at høyt konsum av nyheter kunne være destruktivt for den mentale helsen.
Årsakene er sammensatte – for noen tiår siden konsumerte man nyheter i et langt mindre volum enn vi gjør i dag. Man leste gjerne avisen én gang om dagen, og så kanskje på Dagsrevyen på kvelden. I dag konsumerer vi ulykker, tragedier og negativitet 24/7 gjennom nettavisene. Det jevnt over negative fokuset kan sluke selv de sterkeste, dersom man ikke setter grenser for seg selv.
6: Det finnes dårlige venner
Det er viktigere å ha noen få gode venner, enn mange dårlige venner. Som voksen har jeg lært at det som tilsynelatende er en venn, kan være noe annet. Noen ønsker bare å «få» noe fra deg, enten det er selskap, penger eller materielle goder.
Noen gir inntrykk av at de virkelig bryr seg om deg, mens de egentlig har et egoistisk motiv. Har du en venn som bare snakker om seg selv, som aldri spør hvordan du har det, eller som alltid skal ha noe fra deg? Da kan det være verdt å revurdere vennskapet.
7: Selvdisiplin er viktig
Å sette seg mål, og gjennomføre disse målene uansett hvor lite lyst man har, er en egenskap jeg skulle ønske jeg hadde tatt mer på alvor da jeg var yngre. Det kunne spart meg for mange problemer.
8: Sparekonto er gull verdt
Da jeg var 15 år, skulle jeg gjerne vært mer bevisst over fordelene med å spare penger. Mitt råd er: opprett en sparekonto i dag, og sett penger på den hver måned.
9: Det er helt greit å være gjennomsnittlig
Da jeg var ung hadde jeg planer om å bli noe stort, om å bli kjent for noe. I dag tenker jeg at det er helt greit å være gjennomsnittlig. Det viktigste her i livet er å være et godt medmenneske.
10: Jeg er ikke dum
Da jeg gikk på ungdomsskolen ble jeg kalt dum av mattelæreren min. Årsaken var at jeg rett og slett ikke var spesielt god i matte. Men merkelappen «dum» skapte store problemer for meg senere i livet. Jeg skulle ønske jeg ikke trodde på det læreren sa den gangen. Greit nok, jeg er ikke et mattegeni, men min intelligens måles ikke i tall.
Hva skulle du ønske du visste da du var yngre?